Barakaldoko Udalak ostalaritza-jardueran segurtasun-arauak betetzeari buruzko arreta mantentzeko eta indartzeko deia egin du

David Solla Sustapen Ekonomikoko zinegotziak Barakaldoko establezimendu gehienen lankidetza eta jarrera ona nabarmendu ditu. Zaintza aktiboaren pean dauden prebentzio-jarraibideak ez betetzeak zehapen ekonomikoak aplikatzea ekar dezake. Udalak gogorarazi du, halaber, jaiak bertan behera geratu direnez, aurten eraginik gabe geratzen dela aldi horretan eman ohi den gaueko ordutegiaren luzatzea.

"Barakaldoko ostalaritza prebentzio-araudia betetzen ari da gehienbat, kontzientziaziotik, baina erne ibili behar dugu, eta betetze-maila horri eusten jarraitu behar dugu, arazoak saihesteko". Hori da David Solla, Barakaldoko Udaleko Ekonomia Sustatzeko zinegotziak, helarazitako mezua, "Normaltasun berriko" lehen asteen ostean. Hala eta guztiz ere, gizalegearen aurkako jokabide puntualak ere antzeman dira.

"Eskertu egiten dugu sektorearen gehiengoak pandemiari eusteko egin duen ahalegina eta egin duen ekarpena, egoera zaila baita ekonomikoki irauteko, baina arauak betetzea ez da soilik betebehar etiko eta arduratsua negozioentzat eta kontsumitzaileentzat", gaineratu du Sollak. "Hori ez betetzeak zehapen ekonomikoak dakartza, eta zalantzarik gabe ezarriko ditugu horrelako jarduketak detektatzen baditugu eta, horretarako, etengabeko zaintza aktiboa mantenduko dugu".

Aplikatu beharreko neurriak Eusko Jaurlaritzako Osasun Sailak bere araudian jasotzen dituenak dira. Alde batetik, edukierari eta bezeroek lokalak erabiltzeari dagokionez, gogorarazten da egoera guztietan 1,5 metroko segurtasun-distantzia mantendu behar dela, eta, ezinezkoa bada, maskara erabili behar dela.

Establezimenduak eta bezeroak berak gehienezko edukiera betetzeko erantzukizuna dute, bai barruan, bai kanpoan. Establezimenduaren erantzukizuna da establezimendura joaten diren pertsonei bete beharreko segurtasun-neurrien berri ematea, (Kartelak, bozgorailuak, pantailak, etab.), eta bezeroek neurriak betetzeko duten erantzukizuna. Establezimenduaren sarreran pertsonen arteko distantziarekin eta maskara erabiltzearekin lotutako kartelak jartzea komeni da. Deskarga daitekeen kartel-eredu bat dago hemen.

Instalazioak aldizka garbitu eta desinfektatu beharko dira, eta hondatutako eremuak konpondu beharko dira, ordena mantenduz eta beharrezkoak ez diren objektuak kenduz. Desinfekzioa ohikoagoa izango da komunetan, heldulekuetan, altzarietan, laneko arropetan eta makinerian, eta instalazioen aireztapen naturala eta mekanikoa areagotuko da.

Bestalde, terrazen kasuan, normalean, ukipen-azalera guztiak desinfektatuko dira, kartak eta objektu trukagarriak erabiltzea saihestuko da, eta elikagaiak, ahal dela, banakako formatuetan aurkeztuko dira. Barra-zerbitzuan, elikagaiak edozein kutsadura-iturritatik babestuta egon behar dira, aurrez, alboz eta goitik. Ezin da barrako autozerbitzurik egin.

Bestalde, Udalak gogorarazi du, aurten jaiak bertan behera geratu direnez, jaietan ordutegia bi orduz luzatzea ezartzen duen dekretua eraginik gabe geratzen dela. Ildo horretan, erantzukizunerako dei berezia egiten da, egun horietan pertsonen bat-bateko kontzentrazioak edo kontzentrazio antolatuak saihesteko. 

Eusko Jaurlaritzaren ostalaritzan Kobidaren aurrean jarduteko protokolo osorako sarbidea hemen

 

 

SUBIR